Ιστορικό

Οι πρώτοι Financial Planners εμφανίστηκαν στην αμερικανική οικονομική αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σήμερα, ο θεσμός του Financial Planning αποτελεί μια επιτυχημένη μεθοδολογία με θεαματικά αποτελέσματα, τόσο για τους πελάτες, όσο και τους οικονομικούς συμβούλους που την εφαρμόζουν. Έρευνες που γίνονται συστηματικά στις Η.Π.Α., από ανεξάρτητους φορείς, έδειξαν ότι τα τελευταία έτη το επάγγελμα του Financial Planner θεωρείται, από το καταναλωτικό κοινό, ως ένα από τα κορυφαία επαγγέλματα, από πλευράς κύρους.

Στις Η.Π.Α το Financial Planning έχει αναπτυχθεί τόσο, ώστε έχουν ιδρυθεί εποπτικοί οργανισμοί για την εύρυθμη λειτουργία του θεσμού και την προστασία του καταναλωτικού κοινού. Στην Ευρώπη το Financial Planning έκανε τα πρώτα του βήματα την δεκαετία του 1980.

Στην Ελλάδα το Financial Planning πρωτοπαρουσιάστηκε το 1995, από μεγάλη ασφαλιστική εταιρία. Αρκετά χρόνια αργότερα ξεκίνησαν και άλλες εταιρίες, ασφαλιστικές και επενδυτικές, τα πρώτα βήματα προς την κατεύθυνση του χρηματοοικονομικού σχεδιασμού μέσω μιας μεθοδολογίας που συνδέει Ανάγκες με Λύσεις. Η αιτία της ύπαρξης τέτοιας μεθοδολογίας δημιουργήθηκε από τις υπαρκτές, σύνθετες και συχνά πολύπλοκες οικονομικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Έρχεται λοιπόν η «χρηματοοικονομική ανάλυση και οι ολοκληρωμένες λύσεις» σαν απάντηση στην αντιμετώπιση αυτών των αναγκών και καθιστά το επάγγελμα του Financial Planner ιδιαίτερα σημαντικό και με λαμπρές προοπτικές ανάπτυξης στο άμεσο μέλλον.

Σήμερα, για πρώτη φορά, ένας ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός φορέας, η Ένωση μας, αναλαμβάνει τον ρόλο της εδραίωσης του επαγγέλματος των Financial Planners. Η HFPA παρουσιάζεται με σκοπό την διαμόρφωση και την προστασία του εξειδικευμένου αυτού επαγγέλματος στην χώρα μας.

Η τεχνογνωσία και τα μέσα που χρησιμοποιούν οι Έλληνες Financial Planners, τους κάνουν να διαφέρουν, από τους Συμβούλους της υπόλοιπης Χρηματοοικονομικής Αγοράς, ενώ ταυτόχρονα δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από τους αντίστοιχους Financial Planners του εξωτερικού. Όλοι οι υποψήφιοι πελάτες έχουν χρηματοασφαλιστικές ανάγκες που μερικώς ή στο σύνολο τους, μπορούν να καλυφθούν από τις υπηρεσίες που θα τους παράσχει ένας έμπιστος και σωστά καταρτισμένος και πιστοποιημένος Financial Planner.

hfpalogo

Ένωση Φαϊνάσιαλ Πλάννερς Ελλάδος

Επικοινωνία:info@hfpa.gr
© Copyright 2020 | All rights reserved | hfpa.gr
Χώρος μελών.