Σπουδές – Επαγγελματική αποκατάσταση παιδιών

Στo εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, το κόστος των πανεπιστημιακών σπουδών αυξάνεται γρηγορότερα από τον μέσο πληθωρισμό. Με αυτά τα δεδομένα, οι γονείς πρέπει να σχεδιάσουν από νωρίς ένα πλάνο αποταμίευσης για τις σπουδές των παιδιών τους.

Εάν έχετε ένα μωρό ή περιμένετε παιδί, πάρτε την απόφαση τώρα να βάλετε στην άκρη κεφάλαια που θα χρειαστούν όταν θα μπει στο πανεπιστήμιο ή όταν επιλέξει την επαγγελματική του σταδιοδρομία και αυτό πριν ξεκινήσει η επερχόμενη χιονοστιβάδα των καθημερινών, οικογενειακών υποχρεώσεων. Ξεκινώντας νωρίς και αποταμιεύοντας λίγα χρήματα κάθε φορά, θα μειωθεί το αντίκτυπο που θα έχει το κόστος σπουδών στις υπόλοιπες οικονομικές σας υποχρεώσεις. Με τη δημιουργία ενός πλάνου και με το να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένος για το κόστος των διδάκτρων, όταν αυτό θα έρθει.

Τρεις είναι οι κύριες αποφάσεις που πρέπει να πάρουν οι γονείς όταν γεννηθεί το κάθε παιδί τους.

  • Να αρχίσουν την αποταμίευση αμέσως
  • Να προσθέτουν χρήματα στο λογαριασμό συχνά και
  • Να επενδύουν επιθετικά όταν το παιδί είναι ακόμη μικρό σε ηλικία

Ακόμα και ένα μικρό ποσό να βάλετε στην άκρη όταν το παιδί σας είναι μικρό, ή κατά τη διάρκεια των προσχολικών του χρόνων, μπορεί να καταλήξει σε ένα μεγάλο ποσό όταν το παιδί σας αποφοιτήσει το Λύκειο.

Δεν είναι μονάχα το κόστος της υψηλής εκπαίδευσης που μπορεί από μόνο του να δημιουργεί άγχος στους γονείς.  Η απόφαση – πρόβλεψη για το ποια είναι εκείνη η επένδυση που θα χρηματοδοτήσει τις σπουδές των παιδιών δημιουργεί επιπρόσθετο άγχος ως προς την επάρκεια του κεφαλαίου αλλά και την ασφάλεια της επένδυσης. Ο προσεκτικός προγραμματισμός μπορεί να σας απαλλάξει μειώνοντας το αντίκτυπο αυτού του μεγάλου βάρους.

Το πρώτο σας βήμα πρέπει να είναι ο προσδιορισμός, με συγκεκριμένους όρους, του στόχου της χρηματοδότησης για την ανώτατη εκπαίδευση. Για παράδειγμα, εάν τα σημερινά δεδομένα συνεχίσουν να ισχύουν, οι προπτυχιακές σπουδές θα θεωρούνται ως το ελάχιστο απαιτούμενο εφόδιο, ενώ οι μεταπτυχιακές σπουδές θα θεωρούνται απαραίτητες για μία επιτυχημένη καριέρα. Ίσως να θέλετε να χρηματοδοτήσετε μόνο τις προπτυχιακές παιδιού σας και να αφήσετε την ευθύνη του κόστους για τις μεταπτυχιακές σπουδές στο ίδιο. Ή μπορεί να σκέφτεστε να χρηματοδοτήσετε λιγότερο ακριβές προπτυχιακές σπουδές για να υπάρχουν χρήματα για να καλυφθούν και οι μεταπτυχιακές σπουδές. Επιπρόσθετα, πολλά πανεπιστημιακά προγράμματα όπως το πολυτεχνείο απαιτούν να είστε σε θέση να καλύψετε τα κόστη μιας πενταετούς φοίτησης.

Ένας επαγγελματίας χρηματοοικονομικός σύμβουλος, μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τις επιλογές σας και να πάρετε σωστές αποφάσεις, στο να χρηματοδοτήσετε την ανώτατη εκπαίδευση των παιδιών, ως μέρος των οικονομικών σας στόχων και να προγραμματίσετε άμεσα τις σπουδές των παιδιών σας.

Για περισσότερες πληροφορίες, για τους τρόπους με τους οποίους ο προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει σε θέματα σπουδών, επικοινωνήστε με ένα Financial Planner της ΕΦΠΕ.

Η Ένωση Φαϊνανσιαλ Πλανερς Ελλάδος (ΕΦΠΕ) μπορεί να σας προμηθεύσει με μία λίστα των Financial Planners στην περιοχή σας. Οι Financial Planners που ανήκουν στην ΕΦΠΑ πληρούν κορυφαία κριτήρια ποιότητας και επαγγελματισμού.

hfpalogo

Ένωση Φαϊνάσιαλ Πλάννερς Ελλάδος

Επικοινωνία:info@hfpa.gr
© Copyright 2020 | All rights reserved | hfpa.gr
Χώρος μελών.